Chystám sa do raja / Akustické hrušky 25 rokov tour

Hymnou Chystám sa do raja oslavujeme 100. výročie názvu Slovenský raj

Názov RAJ nám zanechali kartuziánski mnísi po založení kláštora na Kláštorisku v roku 1299 kedy sa prvýkrát spomína toto územie pod latinským názvom „PARADISUS“. Pomenovanie „Slovenský raj“ ako názov pre čarokrásny a tajomný kút Slovenska sa prvýkrát objavilo v časopise Krásy Slovenska v roku 1921.

V Národnom parku Slovenský raj turisti obdivujú najmä kaňony a rokliny s vodopádmi a podzemné priestory s kvapľovou a ľadovou výzdobou. Subjekty spravujúce a starajúce sa o územie Slovenského raja – Správa Národného parku Slovenský raj, Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Slovenský raj & Spiš, samosprávy v území, poskytovatelia produktov a služieb cestovného ruchu, ale aj široká verejnosť a turisti a návštevníci oslavujú storočnicu vzniku názvu. Pri tejto príležitosti sa spojila príroda s umením a hudbou. Nápad Tomáša Dražila, riaditeľa Správy Národného parku Slovenský raj so sídlom v Spišskej Novej Vsi pomohla pretaviť do zaujímavého hudobného diela OOCR Slovenský raj & Spiš ešte v zastúpení Zuzany Záborskej s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby SR.

Pieseň Chystám sa do raja zložil spevák kapely Smola a Hrušky Jozef Spoko Kramár a má ambíciu stať sa hymnou, ktorá bude oslavou tohto nádherného kraja Slovenska.

Spojenie Slovenský raj a speváka z kapely Smola a Hrušky

„Pomenovanie Slovenský raj má 100 rokov. Nápad dať Slovenskému raju modernú, vlastnú hymnu vznikol spontánne“, hovorí Tomáš Dražil, riaditeľ Správy NP Slovenský raj, “a spontánnym bolo aj rozhodnutie, že zveríme úlohu napísať skladbu práve Spokovi. Myslím si, že precítiť krásy prírody, históriu a ducha raja dokáže len miestny, lokálpatriot, ktorý územie pozná odmalička. Pieseň a klip sú vydarené, nepochybujem, že sa Spišiakom ale aj iným budú páčiť“. 

„Pieseň sa mi dostala pod kožu. Teším sa, že vzniklo dielko, ktoré má silu znieť v ušiach, potenciál provokovať, aby sme si ju pospevovali, schopnosť vynárať sa v našich predstavách a myšlienkach“, hovorí Zuzana Záborská, bývalá predsedníčka OOCR Slovenský raj & Spiš a dodáva, „Je jedinečnou pozvánkou do Slovenského raja. Je príležitosťou vidieť a vnímať Slovenský raj inak, lepšie a krajšie. Pieseň Chystám sa do raja bude aj atraktívnym nástrojom propagácie turistickej destinácie Slovenský raj.“

„ Raj je pre mňa srdcová záležitosť, keďže mamka pochádza z Hrabušíc a otec z Letanoviec, od detstva sme trávili chvíle v prírode a chodili na túry. Skladba sa rodila dlho a je to po hudobnej stránke najnáročnejší projekt, na ktorom som spolupracoval. Ďakujem a vážim si oslovenie a spoluprácu s NP Slovenský raj a OOCR Slovenský raj & Spiš, a v neposlednom rade vďaka všetkým spolupracovníkom, ktorí sa na realizácii podieľali a bez ktorých by skladba nevznikla.,“ opísal prácu na multižánrovom projekte spevák a skladateľ Jozef Spoko Kramár.

Premiéra skladby Chystám sa do raja a rajský videoklip

Kapela Smola a Hrušky oslavuje 25. výročie svojho vzniku a pri tejto príležitosti aktuálne prebieha špeciálne koncertné turné Akustické Hrušky 25 rokov tour. Svoj prvý koncert odohrajú vo štvrtok 21.4. o 20:00 v koncertnej sále historickej Reduty v Spišskej Novej Vsi, kde naživo a v premiére odznie aj nová skladba Chystám sa do raja a zároveň pokrstia aj svoj nový album Audiostatusy. Rajský videoklip, plný unikátnych záberov očarujúcej prírody a známych i neznámych miest v Slovenskom raji, sa natáčal v každom ročnom období počas celého roka 2021 a vznikol v spolupráci so skúseným a dvorným kameramanom kapely Pavlom Vargom.

Oficiálny klip si môžete pozrieť tu: https://youtu.be/Dto2WgOEyCA

Akustické Hrušky 25 rokov tour 2022 pokračuje koncertmi:

  • 22.4. Námestovo – Barón pub
  • 23.4. Nitra – Music a café
  • 29.4. Trenčín – Klub Lúč
  • 30.4. Vrútky – RC Mlyn

Predpredaj lístkov na Akustické Hrušky 25 rokov tour:

predpredaj online: https://predpredaj.zoznam.sk/sk/listky/akusticke-hrusky-25-rokov-tour/

PR správa: Martin Hlavatý / manažér Smola a Hrušky, Tomáš Dražil / Správa NP Slovenský raj

Ďalšie články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *